Tietoja Hukkavaarasta

Omistaja: Koroisten Ritarien Tuki ryhankintavuosi 1977


Sijainti ja ajoreitit: Hukkavaara sijaitsee Inarijoen rannalla, lähellä Inarin ja Utsjoen kuntien rajaa. (Google Mapsissa Angelintie 8765)  Inarijoki on Tenon latvajoki ja Suomen sekä  Norjan rajajoki. Hukkavaaran alue on yli 4 hehtaaria, mutta kun naapureina ovat mm. Suomen ja Norjan valtiot niin vapaata lääniä ja telttapaikkoja löytyy Muotkatuntureille saakka. Hukkavaaran eteläpuolella on kolmantena naapurina yksityinen vapaa-ajan asunto.

Hukkavaaran koordinaatit: 69.121000, 25.737896 (WGS84-koordinaattijärjestelmä)

Matkaa Turusta Hukkavaaraan on n. 1300 km ajoreitistä riippuen. Etelästä tullessa on kaksi mahdollista pääreittiä Hukkavaaraan. Toinen (kotimainen) on Rovaniemi - Sodankylä -  Ivalo - Inari - Karigasniemi - Hukkavaara ja toinen ("ulkomainen") reitti on Tornio - Ylitornio - Pello - Kolari - Muonio - Enontekiö - Norjan Koutokeino - Karasjoki - Karigasniemi - Hukkavaara.  Matkoissa ei ole suurta eroa. Kummassakin reitissä on omat erikoispiirteensä ja nähtävyytensä. Inarista Hukkavaaraan on mahdollista ajaa myös Angelin kautta, joka     on lyhyempi reitti kuin Karigasniemen kautta, mutta tie on huonompi (suureksi osaksi hiekkatietä) emmekä suosittele linja-autolle tulemista Angelin kautta. Matkaa Hukkavaaraan Karigasniemeltä on n. 36,7 km.

Parkkipaikka, kämpät, leirialue, juomavesi: Hukkavaarassa autot / linja-auto parkkeerataan maantien varteen lähelle Hukkavaaraan johtavaa polkua,  tien levennykseen.  Polkua mennään alas n. 200 m ja ollaan perillä.

Alueella on 2 kämppää, joissa toisessa on sauna. Lisäksi alueella on saamelaiskota, varastona käytettävä hirsilato, 2 huussia ja niitty, jota käytetään leirialueena sekä keittiöalue, jossa on pitkä seisomaruokailupöytä ja 2 pienempää pöytää. Juomavesi saadaan vesiputkella, jonka pää laitetaan ylärinteen lähteeseen (lähellä tietä lähteessä kaivonrengas), jolloin vesi tulee alempana olevaan saunaan tai keittiöalueelle painevetenä. Tällöin niityllä olevaan vesijohtoon on liitettävä jatkojohto,- vihreät puutarhaletkut,  joita säilytetään hirsiladossa. Ruoantekoon leirit pystyttävät keittiöalueelle keittiö - ja varastoteltan esim. SA - teltan sekä tuovat mukanaan omat kaasupullot ja leiriliedet leirikattiloineen ja astioineen yms.                   Kämppien kaasuliedet eivät ole suurtalouskäyttöön tarkoitettuja. Iltanuotiopaikka on joen rannassa.

Saunasta uinti tapahtuu hiekka / kivipohjaisessa Inarijoessa, joka kesäisin on Hukkavaaran kohdalla yleensä syvimmiltä kohdiltaan n.metrin ja paikoitellen vain nilkkaan asti.                Uinti pitää tapahtua valvotusti. Hukkavaaran vieressä on järvi, jossa voi käydä myös uimassa.

Puhelin: Inarijoen laaksossa kännyköiden kuuluvuus on huono. Leirialueelta ei ole kännyköillä ollenkaan kuuluvuutta. Hukkavaaran aluetta lähimpänä ns. Ranttilan mäen päältä n. 100 - 200 m Hukkavaaraan laskeutuvan polun haarasta (ja parkkipaikasta) ylöspäin Karigasniemeen päin tieltä on mahdollista soittaa. Kuuluvuusalue on tosi pieni. Kaikkien operaattorien kännykät eivät kuulu. Suoraan Hukkavaarasta länteen n. kilometrin parin päässä olevilla pikku vaaroilla kuuluu Norjan puoleinen operaattori Telenor hyvin.  Lähin lankapuhelin on Hukkavaarasta Angeliin päin n. kilometrin päässä Länsman / Kankaan talossa. "Puhelinpaikat" kannattaa selvittää jo hätätapaustenkin takia ennen leirien alkua.                          Vaellettaessa Muotkatuntureilla on tunturien päältä kännyköillä ollut yleensä hyvä kuuluvaisuus.  

Jätteet: Karigasniemeen päin n. 1,5 km:n päässä tienvarressa Ranttilan tilaa vastapäätä jätesäiliö molokki tien levennyksen kohdalla. Kompostijätteet kaivetaan maahan.

Vaellusmahdollisuudet: Muotkatunturin erämaa, Paistunturin erämaa, Kevon luonnonpuisto ja Kevon reitti (67km), Lemmenjoen kansallispuisto, Norjan puolella olevat tunturit jne. Myös kannattaa tehdä linja-autoretki Norjan puolelle vaikka jäämeren rantaan,  jos aika antaa periksi.

Nähtävyydet matkalla : Suomi esim. Napapiirin maja Rovaniemellä, Karhunpesäkivi Ivalon ja Inarin välissä, saamelaismuseo Siida Inarissa, Kaunispään huippu Saariselällä, Tankavaaran kultamuseo ja luontokeskus.  Norja: Koutokeinossa Juhlsin hopeapaja ja saamelaismuseo, Kaarasjoella saamelaismuseo jne.

Kullanhuuhdonta on mahdollisuus läheisessä purossa n. 2 km Hukkavaarasta. ( polku lähtee jätemolokin vierestä )  Vaskooleja löytyy hirsiladosta.

Muuta: Niin - ja ainakin kolme vuosikymmentä sitten vielä Suomen pohjoisimmat kuuset sijaitsivat Hukkavaaraan rajoittuvalla rinteellä. ( suojelualue)

Kauppa: Lähimmät kaupat, palvelut yms. sijaitsevat Karigasniemellä n. 37 km:n päässä Hukkavaarasta. Ne ovat yleensä melko myöhään auki ja ainakin osa myös sunnuntaisin. Ruokatarvikkeita, kaasua , bensaa, puu- ja rautakauppatavaraa, posti, - kaikkea löytyy Karigasniemeltä.  Elintarvikekauppoja: Kauppakeskus Härkönen (myös lääkekaappi) 040-5900015, K-Extra 0400-696234, Tenohalli 016676310 (rakennustarvikkeita). Karigasniemeltä löytyy myös kahvila, ravintolapalveluja, kalastuslupia jne.

Karigasniemen kylätalo Saivussa on kahvila, nettipiste ja lehtien lukunurkkaus.

Hätänumerot: Palokunta/ambulanssi 112  Neuvontanumerot: Sairaanhoidon neuvonta: 10023 Myrkytystietokeskus: 09-471977 Apteekkitavaraa/ lääkekaappi löytyy kauppakeskus Härköseltä Karigasniemeltä.

Taksipalvelu: Arto Pohjarinne, 016-676119, 0400-386677, Kari Guttorm 0400-250220

Kalastusluvat: Kalastajan Majatalo, Karigasniemi, 040 - 4848171

Hukkavaarassa kävijöiden pitää aina tehdä seuraaville tulijoille polttopuita , vähän enemmän kuin itse on käyttänyt !   Mäntyihin ei saa koskea !

Lähtiessä tehdään tarkistuslistan ja ohjeiden mukaiset lähtötoimenpiteet

Hinnat : Vuokrilla pyrimme kattamaan vuoden pakolliset jätemaksut, veron, vakuutukset sekä huolto - palvelu - ja korjaustyöt.

Kun 12 - 60 hlön tavallinen viikon kestävä leiri ja molemmat kämpät sekä leirialue ovat käytössä, niin hinta "viikolta" ( 5 - 9 vrk)  460 €.  Lyhyemmät tai pitemmät ajat ja pienet ryhmät  ja henkilömäärät sopimuksen mukaan.

Varaukset:   Mikko Heino  050 5580130 

____________________________________________________________________

 VARAUS: 

___________ __________________________________________________________________